Inspiratie en tips voor een terrasoverkapping
Je bent erover uit: je wilt een terrasoverkapping. Op warme dagen lekker in de schaduw kunnen zitten en bij een bui niet meteen in paniek alle tuinkussens binnenhalen. Klinkt ideaal! Maar ja waar begin je. Tijd voor wat tips en inspiratie.
Soorten terrasoverkappingen
Er zijn verschillende manieren om je terras te overkappen; van een flexibele overkapping tot een hele tuinkamer. In dit blog nemen we je mee in de mogelijkheden. We belichten alle voor- en nadelen zodat je hierna een goed beeld hebt van wat het beste bij jou past. Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend een bezoek brengen aan onze showroom. De adviseurs van Verandaliving geven je altijd een eerlijk advies.
Pergola zonwering als flexibele overkapping voor je terras
Een pergola zonwering is een flexibele terrasoverkapping. Je geniet van een zonwering op staanders waarbij je beschermd bent tegen zon, wind en regen. In tegenstelling tot een regulier zonnescherm hoeft het zonnedoek van een pergola systeem niet naar binnen bij de nodige wind. De staanders zorgen voor de nodige stabiliteit.
Maar ook bij een bui is er geen paniek. Er zijn verschillende typen zonnedoek verkrijgbaar: van waterafstotend tot 100% waterdicht. En het fijne is dat je het doek in kunt schuiven wanneer je niet buiten zit, je doet dus geen enkele concessie als het gaat om de lichtinval in je huis. Uiteraard zijn er grote verschillen in kwaliteit op de markt. Laat je dus goed informeren over de specificaties zoals materiaal, doek, montage en garantie.
Een sfeerverhogende terrasoverkapping; de veranda
Ben je op zoek naar een meer permanente oplossing dan is een veranda waarschijnlijk meer wat je zoekt. Je terras is dan altijd overkapt; bij welk weertype dan ook. Daarbij voegt het stuk gezelligheid en sfeer toe waarvan je het hele jaar kunt genieten. Een veranda zit van origine aan je huis vast. Maar je kunt een terrasoverkapping uiteraard ook aan je schuur plaatsen of losstaand in je tuin.
Een houten of aluminium terrasoverkapping?
Bij het kiezen van een veranda loop je al snel tegen de vraag aan van welk materiaal je jouw veranda wilt laten maken. Hout of aluminium zijn de meest gebruikte materialen. De keuze voor het materiaal van je terrasoverkapping is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw wensen. Hout is sfeervol en authentiek. De meest gebruikte houtsoorten zijn Douglas, Vurenhout of Grenenhout. Ze hebben allemaal hun eigen uitstraling en duurzaamheidsklasse. Maar hout blijft een natuurlijk materiaal en is vrij zwaar. Het zet in meer of mindere mate uit, krimpt weer, verkleurd en het heeft een beperkte levensduur. Daarnaast heeft het regelmatig onderhoud nodig. Ook is het gevoelig voor bijvoorbeeld schimmelvorming.
Het voordeel van aluminium is dat het een enorm sterk maar licht materiaal is met een lange levensduur, gemiddeld langer dan 30 jaar. Bij de aanschaf van een aluminium veranda profiteer je ook van een uitgebreide garantie; tot wel 10 jaar. Het materiaal is daarnaast onderhoudsarm (behalve zo af en toe een schoonmaakbeurt) en is goed bestand tegen hitte en UV-straling; je zult nagenoeg geen verkleuring ervaren. Qua look en feel kun je veel zelf bepalen. De profielen worden gepoedercoated waardoor je kunt kiezen uit diverse RAL-kleuren. Ook qua stijl is er variatie mogelijk: door te kiezen voor een bepaald type gootlijst creëer je een moderne of juist meer klassieke look. Alle mogelijkheden dus om je veranda af te stemmen op je huis. Het enige ‘nadeel’ van al deze voordelen is dat een aluminium terrasoverkapping meer investering vergt dan een houten overkapping. Maar als je dit terugrekent naar kosten per jaar op basis van de levensduur kun je zelfs nog weleens verrast worden!
Dakbedekking van je terrasoverkapping
Natuurlijk is er ook voor de dakbedekking van je terrasoverkapping genoeg keuze. Een aluminium terrasoverkapping heeft vaak een dak van polycarbonaat of veiligheidsglas. Polycarbonaat is over het algemeen de goedkoopste optie. Je hebt de keuze uit verschillende soorten die ieder hun eigen mate van lichtdoorlatendheid en warmtewering hebben. Maar het heeft vaak ook een minder chique en moderne uitstraling omdat het opgebouwd is uit kanalen. Bij Verandaliving adviseren wij liever een dakbedekking van gelaagd veiligheidsglas. Dit laat het meeste licht door, is sterk en heeft een moderne strakke en open uitstraling. Het reguleren van de warmte kun je prima doen met een losse onder- of bovendak zonwering.
Qua dakbedekking bestaat er ook nog zoiets als een lamellen dak. Dan heeft je terrasoverkapping een dak van lamellen die je zelf (elektrisch) kunt bedienen. Veel zon of een buitje? Dan sluit je de lamellen. Meer lichtinval? Dan zet je ze helemaal open. Je kunt dit type terrasoverkapping zowel los als tegen je huis plaatsen. Het heeft een architectonische uitstraling die bij sommige modellen zoals de pallazzo lounge nog eens wordt versterkt door de geïntegreerde led-verlichting.
Terrasoverkapping en extra leefruimte in een: de tuinkamer
Wil je naast een terrasoverkapping ook meer leefruimte? Denk dan eens na over een tuinkamer. Dit is de ultieme terrasoverkapping maar dan met voor- en zijwanden. Je kunt je terrasoverkapping dan afsluiten waardoor je als het ware een extra kamer hebt aan je huis. Let er wel op dat een tuinkamer niet geïsoleerd is. Je kunt je tuinkamer verwarmen met heaters of een kachel maar als je een geïsoleerde kamer aan je huis wilt dan zul je een uitbouw of een serre moeten plaatsen.
Typen voor- en zijwanden voor je terrasoverkapping
Er is ruime keuze aan type voor- en zijwanden: dichte wanden, glazen schuifwanden, kozijnen, deuren etc. Zo kun je jouw terrasoverkapping helemaal samenstellen zoals je wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een tuinkamer is niet alleen praktisch en sfeervol; het verhoogt ook de waarde van je huis. Let er wel op dat er veel verschil is in kwaliteit: op het gebied van materialen, uitstraling maar ook montage.
Waar let je op bij de aanschaf van je terrasoverkapping
Wij zijn van mening dat een terrasoverkapping of tuinkamer jaren mee moet gaan. Daarom adviseren wij niet te besparen op de kwaliteit en een goede partner te zoeken die met je meedenkt en eerlijk is. Je kunt beter vooraf precies weten wat je kunt verwachten dan achteraf voor teleurstellingen komen te staan. Let er ook op dat jouw overkapping of tuinkamer altijd vooraf ter plaatse ingemeten wordt. Iedere overkapping of tuinkamer is voor ons maatwerk. Zaken als een regenpijp op een verkeerde plaats of bijzondere elementen in de gevel kunnen anders tijdens de montage flink wat roet in het eten gooien. Wij weten dit liever vooraf zodat we kunnen zorgen voor een oplossing. Uiteraard wil je ook zeker weten dat jouw terrasoverkapping geplaatst wordt door een ervaren montage team. Bij Verandaliving werken we al jaren samen met hetzelfde team. Zo hoef je bij wijze van spreken niet eens thuis te zijn!
Aankleding van je terrasoverkapping
Natuurlijk zijn er ook voor de aankleding van je terrasoverkapping legio mogelijkheden. Denk aan zonwering, verlichting, verwarming maar ook bestrating en elektra. Het is goed om hier vooraf al over na te denken. Natuurlijk hangt de keuze ook mede van het budget af. Toch adviseren wij zoveel mogelijk direct mee te nemen zodat je direct optimaal kunt genieten van je aanschaf. Zeker zonwering en verlichting zijn eigenlijk wel een must. We zien vaak dat mensen die dit niet meteen meenemen alsnog snel bij ons terugkomen om dit te regelen.
Ook goed om te bedenken: voor het plaatsen van een tuinkamer of overkapping wordt de bestaande bestrating deels of helemaal verwijderd. Verandaliving werkt samen met een vaste hovenier die de oude bestrating terug kan plaatsen. Liever nieuwe bestrating? Op ons showterrein kun je meteen jouw nieuwe bestrating uitzoeken. De aanschaf en plaatsing nemen wij mee in de complete offerte. Net zoals eventuele elektrotechnische werkzaamheden en andere opties zoals het plaatsen van bijvoorbeeld heaters. Je overkappingsproject is dus van A tot Z in goede handen.
Tot zover ons blog over terrasoverkappingen. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!