Gerenommeerde merken
Uitgebreide showtuin
Persoonlijk & eerlijk advies
Gespecialiseerd in maatwerk

Zo houd je je tuinkamer koel op warme dagen

Koelen tuinkamer

Een tuinkamer is een heerlijke plek. Maar op warme dagen kan het flink warm worden binnen, zeker met een glazen dak en glazen schuifdeuren. Helemaal als je tuinkamer op het zuiden of westen ligt. In dit blog delen we praktische tips om je tuinkamer zo koel mogelijk te houden. Eerlijke adviezen uit eigen ervaring over zonwering, ventilatie en de voor- en nadelen van airconditioning in je tuinkamer. 

 

1. Voorkom oververhitting met goede zonwering

In het voorjaar is het heerlijk als de zon je tuinkamer opwarmt. Maar op zomerse dagen wil je die warmte liever buiten houden. Een glazen dak zorgt voor veel licht, maar laat ook snel de warmte binnen. Dan ontstaat al snel dat bekende broeikaseffect. Een zonnescherm is voor de meeste tuinkamers dan ook geen luxe, maar een must.
 

Begin al vroeg met het weren van de zon

Zodra de zon op je dak schijnt, gaat de temperatuur snel omhoog. Ons advies: rol je zonnescherm al ’s ochtends vroeg uit. Met onze elektrische (afstands)bediening is dat letterlijk één druk op de knop.
 

Zonwering op of onder het dak?

Er zijn grofweg twee opties: zonwering bóven op het dak (bovendak) of ónder het glas (onderdak). Beide hebben hun voor- en nadelen:

Bovendak zonwering houdt de zon tegen voordat deze het glas raakt. Het glas wordt daardoor minder warm en je kunt het doek wat verder laten uitsteken voor extra schaduw. Het nadeel is wel dat het doek vuil wordt en verkleurt door zon en regen. Je moet dus ook goed opletten dat je het scherm op tijd weer inrolt. Tenslotte blijft het systeem zichtbaar, ook als het is ingeschoven en heeft dit ook regelmatig onderhoud nodig.

Onderdak zonwering wordt in je tuinkamer gemonteerd onder het glazen dak. Het systeem is valt nauwelijks op, het doek en het systeem zijn beschermd tegen vuil en gaan langer mee. Ook zorgt onderdak zonwering voor wat extra isolatie als de temperaturen dalen. 

Conclusie: in de meeste gevallen is wat ons betreft onderdak zonwering de beste keuze. Bovendak zonwering is pas de betere keuze bij tropische temperaturen vanaf een graad of 30. En omdat we in ons Hollandse klimaat maar zo'n 8 tropische dagen per jaar hebben, wegen de nadelen van dit systeem wat ons betreft toch zwaarder dan de voordelen. Met onderdak zonwering geniet je het hele jaar van je tuinkamer. Het weert de zon wanneer nodig, het is mooi, heeft minder onderhoud nodig én het biedt door de isolerende laag net dat extra comfort 's avonds en in het voor- en najaar als het afkoelt. 
 

Houd ook rekening met zon van de zijkant

Niet alleen het dak zorgt voor opwarming. Ook laagstaande zon kan de temperatuur flink laten oplopen. Vooral als je tuinkamer op het oosten of westen ligt.
 

Screens: functioneel én sfeervol

Screens zijn verticale doeken die je voor kozijnen of een glazen schuifwand kunt plaatsen. Ze weren de zon, maar laten nog wel licht door. Wij vinden ze een mooie én praktische aanvulling op dakzonwering. En ook handig: ze zijn elektrisch te bedienen via dezelfde afstandsbediening. En wist je dat je een screen ook aan de voorzijde van je tuinkamer kunt laten monteren? Handig als je tuinkamer op het oosten staat (ochtendzon) of het westen (avondzon).

 

2. Ventileer de hele dag door

Omdat een tuinkamer niet geïsoleerd is, zal het binnen eigenlijk nooit koeler zijn dan buiten. Sterker nog: door het glas wordt het vaak warmer. Daarom is ventilatie minstens zo belangrijk als zonwering. Je wilt namelijk voorkomen dat de warmte zich binnen ophoopt.
 

Laat frisse lucht door je tuinkamer stromen

Zet minstens één schuifdeur open of op een kier en als het even kan meerdere schuifdeuren tegenover elkaar. Zet een glazen schuifwand het liefst aan beide kanten open, je kunt in de meeste gevallen de vaste deur loskoppelen. Zo krijg je luchtstroom en dat maakt écht verschil. Ventileer ook ’s nachts als het buiten is afgekoeld. Hoe meer lucht er beweegt, hoe beter.
 

Alleen ventileren is niet genoeg

Zonder zonwering blijft de hitte binnenkomen. Dus zorg in de eerste plaats voor goede zonwering en vul dit aan met goede ventilatie.   
 

3. Overweging: airco in je tuinkamer 

Heb je goede zonwering, ventileer je actief, maar wil je op echt warme dagen toch extra verkoeling? Dan kan een airco in je tuinkamer een optie zijn. Maar (en dit zeggen we uit ervaring) het is niet altijd de ideale oplossing.

 

In de zomer wil je buiten kunnen zitten 

Een airco in je tuinkamer kan werken als je jouw tuinkamer afgesloten houdt. De koude lucht die de airco verplaatst blijft dan in de ruimte. Met de deuren (deels) open stroomt de lucht meteen naar buiten en werkt het systeem dus veel minder efficiënt. Minder prettig voor het klimaat en je energierekening. In de praktijk betekent dit dus dat je de glazen schuifdeuren van je tuinkamer dicht moet houden terwijl je die in de zomer nou juist graag open hebt om volop van buiten te genieten. 
 

In het voor- en naseizoen wél handig

Wanneer een airco wat ons betreft wél goed tot z’n recht komt? Op frissere dagen in het voorjaar of najaar. Als je lekker beschut wilt zitten met de deuren dicht, maar het nét te koud is. Dan kun je met een airco snel warme lucht toevoegen en maak je het binnen comfortabel. 

Wil je toch een airco laten plaatsen in je tuinkamer? We nemen dit graag mee in de offerte. Uiteraard zorgen wij voor plaatsing door een erkend vakman uit ons netwerk. 

 

Meer weten over zonwering, ventilatie en airconditioning?

Elke tuinkamer en situatie is anders. Dus wil je weten welke zonwering bij jou past? Hoe je het beste kunt ventileren? Of een airco voor jouw situatie geschikt is? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee en geven je een eerlijk, praktisch advies.