Gerenommeerde merken
Uitgebreide showtuin
Persoonlijk & eerlijk advies
Gespecialiseerd in maatwerk

Zonweringstips voor je tuinkamer

Verandaliving project tuinkamer met gashaard

Geniet je ook zo van je tuinkamer maar mis je nog de juiste zonwering? Of ga je een tuinkamer aanschaffen maar twijfel je nog over welk type zonwering je wilt? Wij geven je een aantal tips om tot een goede keuze te komen. Een persoonlijk advies geven we je natuurlijk het liefste in de showroom. Je maakt hiervoor eenvoudig een afspraak op onze site.

Tip 1 - Ga na hoe je tuinkamer gesitueerd is ten opzichte van de zon

Om tot de juiste zonwering te komen bedenk je eerst goed hoe jouw tuinkamer is georiënteerd.
 

Tuinkamer op het oosten

Aangezien de zon in het oosten opkomt, zal je in de ochtend de meeste zon hebben in je tuinkamer en verplaatst de zon zich in de middag naar de voorzijde van het huis. In de zomer kan het in de ochtend wel al lekker warm worden dus dan is een fijne zonwering wel gewenst als je lekker wilt ontbijten of koffie wilt drinken. Een zonnescherm, eventueel in combinatie met screens tegen de inschijnende zon in de ochtend.
 

Tuinkamer op het zuiden

Een tuinkamer op het zuiden staat bijna de hele dag in de zon. Goede zonwering is voor dit type tuinkamer echt een must. Kies voor een zonnescherm, eventueel in combinatie met zonwerende dakbedekking. Mocht je een glazen schuifwand of kozijn als zijwand hebben, is een screen een fijne extra aanvulling.
 

Tuinkamer op het westen

Met een tuinkamer op het westen is het in de ochtend nog koel in je tuinkamer. Pas in de middag zal de zon jouw kant op komen. Maar dan kan het in de zomer ook echt wel flink warm worden. Kies dus zeker voor een zonnescherm eventueel in combinatie met screens of een volant tegen de laagstaande avondzon.
 

Tuinkamer op het noorden

Bij een tuinkamer op het noorden zal je doorgaans de minste zon hebben. Het voordeel hiervan is dat het in de zomer lekker koel blijft in je tuinkamer. Als je tuinkamer direct aan je huis is geplaatst, is er wat minder directe noodzaak voor zonwering. Mocht je een diepe tuin of laag huis hebben en je tuinkamer staat achter in de tuin, dan kun je wel wat zon verwachten. Dan is het voor de zomer alsnog aan te raden een zonnescherm in je tuinkamer te laten plaatsen. In de winter kan deze, mits onder het dak gemonteerd, zelfs als extra buffer dienen tegen de kou van het glas. Fijn!

 

Tip 2 - Bedenk welk type dakbedekking je tuinkamer heeft/krijgt

Een tuinkamer kan samengesteld worden met verschillende typen dakbedekking. Afhankelijk van het model tuinkamer heb je de keuze tussen glas en polycarbonaat. Warmtewerend polycarbonaat (niet te verwarren met het melkkleurige opaal polycarbonaat) houdt de warmte voor een deel tegen, maar is minder lichtdoorlatend dan helder polycarbonaat. In de meeste gevallen wordt gekozen voor glas omdat het er mooi uitziet en het meeste licht doorlaat naar het huis. Glas is echter het minst warmtewerend. Vooral bij tuinkamers op het zuiden en westen kan het in de zomer daarom erg warm worden. Een zonnescherm is dan echt een must.

 

onderdak zonwering

 

Tip 3 - Bepaal welk type zonnescherm het beste past bij jouw tuinkamer en wensen

Voor je tuinkamer kun je kiezen tussen bovendak- of onderdak zonwering. Met andere woorden: een zonnescherm op het dak van je tuinkamer of eronder. Beiden hebben voor- en nadelen.
 

Onderdakzonwering

Wij adviseren 90% van de tijd een onderdakzonwering. Voor de meeste situaties is dit type zonnescherm namelijk de beste oplossing. Omdat het scherm onder de dakbedekking hangt wordt dit niet blootgesteld aan regen en wind en blijft het dus mooi. Verder wordt het doek door een rails geleid en biedt het voor grotere systemen opties tegen doorhangen. Wanneer het scherm niet wordt gebruikt is het doek netjes en onopvallend in een gesloten cassette opgeborgen. Tenslotte is er een ruime doekkeuze en is dit systeem met zowel elektrische als handmatige bediening verkrijgbaar. De mooiste oplossing wat ons betreft.
 

Bovendakzonwering

Een andere optie is bovendakzonwering. Dit type zonnescherm wordt boven op het dak van uw tuinkamer geplaatst met behulp van een extra profiel. Dit doek wordt dus wel blootgesteld aan weersinvloeden waardoor dit na langer gebruik minder mooi kan worden (vlekken, verkleuringen). Houd er daarnaast rekening mee dat het systeem/profiel opvallend aanwezig is op het dak van je tuinkamer, ook als het scherm niet in gebruik is. Het voordeel is wel dat je het doek bij dit type scherm verder uit kunt laten steken voor meer schaduw (dit kan bij onderdak zonwering niet). Ook schijnt de zon niet direct op de dakbedekking van de tuinkamer. Dit scheelt aanzienlijk in de warmteontwikkeling. Dit type systeem wordt standaard geleverd met een elektrische bediening.

 

bovendak zonwering
 

Tip 4 - Last van laagstaande zon in je tuinkamer? Dit zijn mogelijke oplossingen

Laagstaande zon kan een probleem zijn bij tuinkamers op het oosten (ochtendzon) of tuinkamers op het westen/zuiden die ook later op de dag zon hebben. Uiteraard zijn ook hier oplossingen voor. 

screens tuinkamerScreens voor je tuinkamer

Screens houden de zon en warmte buiten terwijl je het zicht naar de tuin behoudt. Vooral voor een tuinkamer op het oosten en westen is dit type zonwering een zeer welkome aanvulling op een zonnescherm. Onze screens zijn verkrijgbaar in diverse doekkleuren en types en zijn elektrisch te bedienen. Je kunt een screen ook plaatsen voor een glazen schuifdeur. Handig om te weten! 
 

Volant voor onderdak zonwering

Een volant is een extra soort screen aan de voorzijde van je zonnescherm en is in hoogte te stellen. Het kan net voor dat extra stukje schaduw zorgen bij een laagstaande zon. Volants zijn niet voor ieder type zonwering en model te bestellen. Informeer dus even goed naar de mogelijkheden. 

 

 

 

Tip 5 - Beperkt budget? Schaf je zonwering in fases aan

Is je budget bij aanschaf van je tuinkamer nog niet toereikend voor het volledige pakket? Start dan eerst met een zonnescherm. Dit is de basis van je zonwering. Het is altijd mogelijk om later bijvoorbeeld nog screens toe te voegen. We meten ook op een later moment alles gratis is en zorgen voor een professionele montage. 

 

Meer weten over tuinkamers en zonwering? Neem dan gerust contact met ons op!