Gerenommeerde merken
Uitgebreide showtuin
Persoonlijk & eerlijk advies
Gespecialiseerd in maatwerk

Overkapping, veranda, tuinkamer en serre, dit zijn de verschillen

verschillen veranda, overkapping, serre en tuinkamer

Je wilt graag lekker tot laat buiten zitten en meer genieten van je tuin, maar het weer werkt niet altijd mee. Een overkapping, tuinkamer, serre of veranda zou een oplossing kunnen zijn. Maar wat zijn nu de verschillen? En nog belangrijker; welke is het meest geschikt voor jou? Om dat te bepalen lichten we in dit blog eerst de verschillen uit tussen een (tuin-) overkapping, veranda, tuinkamer of serre en kijken we daarna naar welke oplossing het beste past bij jouw wensen.

 

Overkapping, losstaand of aan huis gemonteerd

Een terrasoverkapping kan zowel aan het huis als los van het huis gemonteerd worden en dient om een deel van je tuin te overkappen. Meestal plaats je een overkapping boven je terras, maar je kan deze ook boven bijvoorbeeld een jacuzzi of hot tub plaatsen. Voor de overkapping geldt; deze bestaat altijd uit een dak maar kan indien gewenst voorzien worden van zijwanden. Een overkapping houdt je droog en eventuele warmte van een heater of vuur wordt vastgehouden. Ook zijn er overkappingen met een lamellen dak waarmee je zelf de lichtinval kunt bepalen wanneer het droog is. Overkapping en zonwering in één dus!

 

Pallazzo lounge lamellen overkapping

Foto: Pallazzo Lounge overkapping

 

Veranda, de overkappping aan huis

Een veranda wordt per definitie altijd aan het huis gemonteerd en is minimaal aan één kant open. Een veranda is dus een overkapping van je terras en desgewenst wordt deze ook voorzien van zijwanden. Een veranda zorgt dat je droog op je terras kunt zitten en dat de warmte van een eventuele heater wordt vastgehouden. Voorzien van zijwanden zit je ook nog eens uit de wind.

 

witte veranda

 

Extra leefruimte met een tuinkamer

De tuinkamer is een overkapping die helemaal afsluitbaar is zodat echt een aparte ruimte ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van schuifwanden. De tuinkamer kan aan het huis gemonteerd worden of los in de buitenruimte staan. Het verschil met de veranda is de afsluitbaarheid. De tuinkamer beschermt je tegen de elementen. Je kunt dus droog, uit de wind en verwarmd genieten van het buitengevoel. Let er wel op dat een tuinkamer geen geisoleerde ruimte is. 

Tuinkamer verasol

Foto: Verasol Profiline tuinkamer

 

Geïsoleerde uitbouw, de serre

Een glazen serre is als het ware een uitbouw aan je woning en daarmee gesloten en geïsoleerd. Je bent dus net zoals in huis optimaal beschermd tegen de elementen. Omdat een serre veelal van glas gemaakt wordt, heb je wel perfect zicht op je tuin en mooie lichtinval. Deze vorm verlengt eigenlijk je woonkamer. Zou je een schuifwand monteren in je serre dan lijkt deze weer op een tuinkamer.

 

Hoe wil jij genieten van het buitengevoel?

Er is dus redelijk wat overlap in deze verschillende vormen. De hoogwaardige producten van nu laten veel flexibiliteit toe waardoor de grenzen tussen de verschillende vormen nog meer vervagen. Alles kan op maat en naar wens gebouwd worden. De belangrijkste vraag is wat jouw wensen zijn? En hoe ziet je tuin eruit?

 

Altijd 'buiten' zitten met een tuinkamer of serre

Bedenk dus eerst wat jij verwacht van je veranda of tuinkamer. Wil je vooral extra leefruimte aan het huis met uitzicht op je tuin? Een mooie plek creëren met extra veel daglicht om morgens je koffie te drinken of samen te lunchen? Die je ook kunt afsluiten? Dan is een tuinkamer geschikt voor jou. Buiten zitten maar toch heerlijk beschermd. Wil je een compleet geïsoleerde en verwarmde plek waar je zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden in kunt vertoeven, dan kies je het beste voor een serre. 

 

Profiline tuinkamer

Lange zomeravonden onder je overkapping

Of zie je voor je hoe je in de zomer 's avonds lekker achter in je tuin barbecuet met vrienden? Hoe je later op de avond de heater of gashaard aansteekt en zo de avond verlengt? Een overkapping op een plek in je tuin naar keuze zorgt er dan voor dat je droog zit. En mocht je ook nog uit de wind willen zitten dan voorzie je je overkapping toch gewoon van zijwanden? Niets weerhoudt je dan nog van een gezellig samenzijn!

 

hottub overkapping verandaliving

Comfortabele wellness met een overkapping of tuinkamer

Wellicht heb je een jacuzzi of hot tub waar je van wilt genieten zonder last te hebben van regen of wind? Ook in dat geval is een overkapping, al dan niet voorzien van zijwanden voor jou geschikt. Met een schuifwand aan de voorzijde creër je zelfs een eigen wellness tuinkamer. Zo geniet je euh.. droog van je jacuzzi of hot tub en hoef je niet bang te zijn voor snijdende wind als je eruit komt. Alsof je van plan was eruit te komen...

 

Persoonlijk advies?

Mocht je na dit artikel besloten hebben om voor een veranda, overkapping of tuinkamer te gaan, dan ben je uiteraard van harte welkom in onze showroom. Hier kun je een uitgebreide selectie aan aluminium tuinkamers en overkappingen bekijken en krijg je natuurlijk een eerlijk persoonlijk advies!

Foto: Verasol Profiline tuinkamer