Gerenommeerde merken
Uitgebreide showtuin
Persoonlijk & eerlijk advies
Gespecialiseerd in maatwerk

In 8 stappen naar de tuinkamer van je dromen - deel 1

Tuinkamer van je dromen in 8 stappen

Een tuinkamer is een fantastische aanwinst voor je huis. Maar het is ook een aardige investering. We kunnen ons daarom voorstellen dat je wel wilt weten wat er allemaal bij de aanschaf van een tuinkamer komt kijken. In 2 blogs nemen we je mee in de 8 stappen naar de tuinkamer van je dromen! In deel 1 lees je alles over de eerste stap ofwel de voorbereiding.

 

Bereid je goed voor en zet je wensen op een rij

Voordat je je gaat oriënteren is het goed om op een rij te zetten wat je wensen zijn. Zo heb je een duidelijk uitgangspunt en kan een adviseur je nog gerichter van advies voorzien. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wordt de voornaamste functie van mijn tuinkamer?
 • Waar wil ik de tuinkamer plaatsen
 • Wat worden (bij benadering) de afmetingen
 • Welke materiaal en kleuren spreken me aan
 • Ga ik zelf plaatsen of uitbesteden?
 • Wat is mijn budget?

We lopen ze graag samen met je door. 

 

De functie van je tuinkamer bepalen

Wil je optimaal gebruik kunnen maken van je tuinkamer, is het belangrijk vooraf goed na te denken over de functie ervan. Zomaar een greep uit de verschillende functies die een tuinkamer kan vervullen:

 • Loungen
 • Ontbijten/Dineren
 • Buiten koken
 • Speelruimte voor de kids
 • Wellness ruimte
 • Thuiskantoor
 • Hobbyruimte
 • Borrelplek

De functie van een ruimte bepaalt de keuzes verderop in het aankoopproces. Denk hier dus goed over na.

CUBE tuinkamer losstaand verandaliving

Beeld: Verasol Cube

 

Waar ga je jouw tuinkamer plaatsen

Een tuinkamer kan op diverse manieren geplaatst worden: aan het huis of juist vrij in de ruimte.  Bedenk welke manier van plaatsen het beste aansluit bij de belangrijkste functie van je tuinkamer en de situatie. Kijk hierbij goed naar je huis en tuin. En ga ook na waar je de zon hebt gedurende de dag. 

Veel tuinkamers worden aan de achtergevel van het huis gemonteerd. Dit is natuurlijk ideaal als je er een speelkamer van maakt (kun je de kids vanuit het huis makkelijk in de gaten houden) of bijvoorbeeld lekker wilt kunnen eten in je tuinkamer. Dan hoef je niet de hele tuin door met je spullen (of je moet er een buitenkeuken in plaatsen natuurlijk).

Wil je er een zen-wellness spot van maken, dan kan het juist heel fijn zijn de tuinkamer verderop in je tuin te plaatsen. Los van je huis, zodat je ook echt even helemaal los bent van de dagelijkse beslommeringen.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Kijk eens met een open blik naar je huis en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk vooral wat voor jou de ideale situatie zou zijn.

 

Tuinkamer Hoef en Haag

De afmetingen van je tuinkamer

Uiteraard hangt dit weer af van de afmetingen van je huis en tuin. Verzamel alvast foto’s en tekeningen van de situatie ter plekke en werk je idee eens uit op schaal. Teken hier ook de meubels en andere zaken in die je erin wilt plaatsen. Zo krijg je een goed idee van verhoudingen. Houd er rekening mee dat sommige van je wensen niet met standaard producten ingevuld kunnen worden. Vaak zit je sneller aan maatwerk dan je denkt. Dit hoeft met de juiste leverancier uiteraard geen probleem te zijn.

 

Welke materialen en kleuren 

Er zijn tuinkamers verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo kun je kiezen voor een basis in hout of aluminium. Ieder materiaal heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Hout is bijvoorbeeld heel sfeervol maar gaat werken (kan in combinatie met glazen schuifdeuren soms onhandig zijn), vraagt onderhoud en gaat niet eeuwig mee.

Wil je een lange levensduur en weinig onderhoud dan is aluminium de beste keuze. Let bij de keuze voor aluminium wel altijd op de kwaliteit van het aluminium en de coating die wordt gebruikt. Ook de garantie op het product zegt veel. Vaak kun je dan ook nog kiezen uit meerdere kleuren. Antraciet en wit zijn hierbij de meest gekozen kleuren, maar wat denk je bijvoorbeeld van een warmere tint zoals brons?

 

CUBE wit

 

Zelf plaatsen of laten monteren

En dan het plaatsen van een tuinkamer. Ben je handig en overweeg je zelf aan de slag te gaan, of besteed je deze klus liever uit? Over het algemeen adviseren wij een tuinkamer altijd te laten plaatsen. Dit is namelijk echt een vak. Zeker als het gaat om het inmeten en plaatsen van glazen deuren. Onze ervaring leert dat het bij de meest handige mensen toch altijd tegenvalt en er alsnog hulp ingeschakeld wordt. Onze monteurs zijn speciaal getraind en werken al jarenlang met onze merken. Dat scheelt een hoop ergernis en je kunt dan ook gewoon aanspraak maken op je garantie mocht er onverhoopt toch iets fout gaan.

 

Budget bepalen

Tja en dan komt het toch altijd weer neer op de centen. Een tuinkamer is een blijvende investering in je huis, je kunt het vergelijken met de aanschaf van dakkapel of uitbouw. Realiseer je dus ook dat hier een kostenplaatje bij komt kijken. Het is daarom goed om vooraf te bepalen welk budget je hiervoor uit wilt trekken. Vergeet hierbij ook niet dat eventueel aanwezige bestaande bestrating eruit moet en je deze wellicht ook moet vervangen. Daarnaast wil je jouw tuinkamer waarschijnlijk ook wel aankleden met zonwering, verlichting en/of verwarming. Ook is het aan te raden een post op te nemen voor onvoorziene zaken. Bijvoorbeeld maatwerk tijdens de montage of bepaalde werkzaamheden met betrekking tot elektra.

 

Tijd om rond te gaan kijken!

Als het goed is heb je nu een aardig beeld van de tuinkamer van je dromen. Tijd om je te gaan oriënteren en je wensen te toetsen bij een adviseur. Uiteraard kun je online een selectie maken van de producten en leveranciers die je aanspreken. Maar voor de ultieme beleving, adviseren we je altijd een showroom te bezoeken. Zo krijg je een beter gevoel bij het materiaal en de grootte van een tuinkamer. Daarnaast kan een expert jouw wensenlijstje met je doorlopen en je gericht adviseren over de mogelijkheden. Samen werk je toe naar een duidelijke eindplaatje met bijbehorende kosten. Hoe dat gaat? Dat lees je in deel 2 van ons blog!

Alvast meer lezen over onze producten? Bekijk dan de pagina over onze tuinkamers. Enthousiast geworden en direct een afspraak maken in onze showroom? Vul dan ons online afsprakenformulier in!